Page 1 of 4

ZModeler v2.2.5 (16 Feburary 2011)

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 4:54 am
by Oleg
ZModeler v2.2.5 Build 986 release notes.

Requirements.
This version have been compiled with the latest DirectX 9 version available, so your current system might not match system requirements of ZModeler. You should upgrade or download and update you DirectX installation. DirectX 9.0c June 2010 Redist should be installed:
http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... CEB6D8FA8D

This version resolves a long-stading issue with Import/Export filters conflict when they support the same file extension. There is no particular need to discard support of old versions of games (like NFS:MostWanted) when consequential game title uses the same file extension but can't be managed by single plugin.

The same issue I faced with Test Drive Unlimited 2. It uses the same file extension but differs so much internally, so it's pretty hard to keep management of different files in the same filter. From now on different filters for the same file extension will be available and managed properly by ZModeler.

Test Drive Unlimited2 filter
This version includes initial release of import-only filter for Test Drive Unlimited2. You still need external tools to unpack .BIG files and extract zmodeler-compatible files from .BNK archieves.

Follow up to TDU2 thread for more details here:
http://forum.zmodeler2.com/viewtopic.php?t=5072

Serial key problem

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 7:24 am
by El1iP3S01D
Oleg, since updating Zmodeler, my serial key isn't working can you help me?

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 7:40 am
by Reinhard
Just re-apply the activation key.

The procedure is described in the activation mail you got, when you bought the program.

I just did so after upgrading, and it went fine.

Please don't post any of the mail content here.

My z modeler will not run??

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 10:13 am
by guest
Hello I am using windows vista and everytime that I try to run z modeler it say windows has stopped working.... any ideas????

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 1:01 pm
by Oleg
Try different compatibility modes on Zmodeler shortcut. I don't have vista, but ZModeler works fine on XP and Win7 here.

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 5:15 pm
by smokey8808
since the update we cant import NFS HP .bin files anymore. did specifiy the file type in the drop down menu, zm shows nothing after importing tho.

PostPosted: Wed Feb 16, 2011 5:27 pm
by Kotton
+1 no nfsHp import here either

and I've already lost my second channel remapping of the doors that were assigned 3 channels by default

just like I reported in this thread --> http://forum.zmodeler2.com/viewtopic.php?t=4937

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 1:39 am
by Oleg
nfshp vs carbon filter conflict fixed. get updated.

regarding uv get lost, you should (somehow) try to isolate the case when it happens. I doubt I could find the source of the problem having a description of the work you've done.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 3:19 am
by Toolieo
Hello,

Oleg since the update ive also noticed that Zmodeler doesn't export a .xml for NFS Shift cars.

I was using it to update the .vhf files, could you please fix it?

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 3:26 am
by Oleg
It wasn't exporting xml. The xml vhf exporting was made on request and that version of filter was not available in standard version.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 3:36 am
by Reinhard
Another notice: ZMAutoUpdate.exe dies with a windows error message now, when there is no update available.

I auto-upgraded to 2.2.5 successfully, yesterday. When I restarted an update trial shortly after, out of curiosity, I got the error. I downloaded the whole zip and replaced ZMAutoUpdate then, but this didn't help.

Today, I was able to upgrade for the latest fixes. Now, with an up-to-date Zmodeler, ZMAutoUpdate throws an error again.

Not really a problem, but might confuse the user. So this is just for information.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 3:52 am
by smokey8808
Oleg wrote:nfshp vs carbon filter conflict fixed. get updated.


thank you, works again.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 4:13 am
by Oleg
Reinhard wrote:Another notice: ZMAutoUpdate.exe dies with a windows error message now, when there is no update available.


Thank you. I've improperly removed old "TDU1" filter from updates server. It should be ok now. The update client was also fixed to avoid crash in such a case, you can redownload updated version.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 4:20 am
by Guest
Oleg wrote:The xml vhf exporting was made on request and that version of filter was not available in standard version.


So you won't do that again?

Damn...

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 4:23 am
by Reinhard
The update client was also fixed to avoid crash in such a case, you can redownload updated version.

Confirmed, works even without downloading a new instance, now. Like proposed, so it really was the lack of files. New version is installed and also confirmed okay.

Thanks.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 5:11 am
by Oleg
Anonymous wrote:
Oleg wrote:The xml vhf exporting was made on request and that version of filter was not available in standard version.


So you won't do that again?

Damn...


I've made an option for it in Export dialog of Shift filter. Get updated.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 5:31 am
by toolieo
Thank you very much. :)

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 9:55 am
by Kotton
many thanks for the update Oleg

about the 3rd channel/missing UV coordinates issue
both times it happened is when I was messn with a carbon texture - so lets look at the commonalities-

1] the part has a 3rd channel
2] channel 2 is being modified
3] the second channel texture is unchecked in the material editor (hidden)
4] the uv coordinates are then scaled really big (super big)
5] after the mapping is done, and the UV mapper window is closed, the 2nd channel texture is checked (visible) - and that's when I see the mapping is gone

guess I'll try to duplicate it using those commonalities and see what happens..

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 7:44 pm
by Murph90
error

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 7:48 pm
by smokey8808
noticed strange behaviour when trying to import a locked gta4 wft file to 2.2.5.

in earlier version, you could see a comment and a greyed-out import button. now, you can click import - although nothing happens, so the lock still seems to work.

minor bug it seems.

PostPosted: Thu Feb 17, 2011 9:01 pm
by Kotton
damn.. that defeats the security system we've implemented :/

each person we hook a mod up with gets a fresh export and new number.. that way, if any of those people upload it to another site, we can
DL the file and 'import' it to see the displayed number and who it belongs to, and not allow that person access to our mods in the future...

Oleg, if possible, please reinstate that very crucial feature (stored comments and greyed out import button)-

PostPosted: Fri Feb 18, 2011 1:30 am
by Oleg
updated.

PostPosted: Fri Feb 18, 2011 1:21 pm
by Kotton
many thanks Oleg works perfectly.. Image

however, a few of us have noticed another issue specifically with TDU2 meshes..
some parts of the convertibles are not viable.. seems to be the opening part (HANIM_S)
import any spyder with that named part and the result is the same :/

Image Image

PostPosted: Fri Feb 18, 2011 2:07 pm
by Murph90
still isn't importing gta sa

1. click import
2. choose file
3. import
4. wait
5.freeze

PostPosted: Sat Feb 19, 2011 5:53 am
by Oleg
Kotton, I don't have the game. If you found a problem, upload the file. I've used only "California" model and it's HANIM_S object is fine.